De Volvo P1800 aanwezig op: KHC Dragons Classic Tour

KHC Dragons Classic Tour

Volvo P1800 – Heritage
11 september Scancar Brasschaat
Na een afwezigheid van 4 jaar vonden een paar gepassioneerde oldtimer liefhebbers het een leuk idee om terug de 5de KHC Dragons Classic Tour nieuw leven in te blazen… maar niet alleen voor hun eigen plezier.

KHC Dragons, partner van Scancar, wil dat iedereen de kans moet krijgen om sport te beoefenen. Via dit evenement wenst KHC Dragons de G-hockeyers een kans te geven om van deze fantastische sport te genieten.

De groep deelnemers van de KHC Dragons Classic Tour hebben op hun manier bijgedragen om deze zeer enthousiaste groep hockeyspelers meer kansen te geven. Beperkingen of niet! De 5e KHC Dragons Classic Tour is gestart bij Scancar in Brasschaat en heeft een lus gemaakt van ca. 120 km met als eindpunt The Mansion of Dragons. Ook Scancar heeft met zijn meest elegante oldtimer: de legendarische P1800 mee bijgedragen aan dit goede doel.

Begin 1959 presenteerde Volvo een nieuwe sportwagen, twee jaar nadat een poging was ondernomen met de Volvo Sport, die een met glasvezel versterkte polyester carrosserie had. Het nieuwe model kreeg bekendheid als de P1800 en de latere benamingen P1800S/1800S en 1800E. Deze nieuwe sportwagen had een Italiaanse styling. De auto ging in 1961 in productie.

In de loop der jaren werden verschillende nieuwe motoruitvoeringen voor de auto ontwikkeld. Zo werd in het najaar van 1968 een 2.0-litermotor met een vermogen van 118 pk geïntroduceerd. Deze werd in 1969 opgevolgd door een motor met brandstofinspuiting en nóg meer vermogen.

Dit Volvo-model werd enorm beroemd door zijn rol in de films van “The Saint”, waarin de auto werd bestuurd door de held Simon Templar (Roger Moore). The Saint was er tevreden mee, en ook Irv Gordon wilde niet scheiden van zijn trouwe Volvo.

De P1800 is niet wat je je voor de geest haalt als je aan een Volvo denkt, tegelijk is het een frisse verschijning. In de geschiedenis van Volvo is een belangrijke rol weggelegd voor de P1800. Het is het verhaal van een Amerikaanse droom met Zweedse intriges.

 

hero banner image credits by Furious Scarf