NORTH and AWAY: Dé Scandinavië-expert

NORTH and AWAY

DÉ SCANDINAVIË-EXPERT
Naar Scandinavië reizen is een avontuur op zich, of je het nu liever houdt bij een klassieke rondreis via huisjes of hotels, of liever voor de hondenslee of de sneeuwscooter kiest. Daarom doe je best beroep op een specialist ter zake zoals NORTH and AWAY, dé expert in Scandinavië-reizen.

We brengen een bezoek aan NORTH and AWAY in Kapellen. Daar ontmoeten we Benjamin. Hij is de oprichter van dit reisbureau gespecialiseerd in reizen naar het Hoge Noorden. Zijn zaak opende hij in 2009 en het succes liet niet lang op zich wachten: “Algauw werd het onhoudbaar om de zaak alleen te runnen. Toen we in 2011 de kans kregen om een tweede kantoor te openen in de Scandinavische conceptstore MOOSE in the CITY, lieten we die dus niet liggen! Mijn vrouw Karin gaf toen haar job op en stapte mee de zaak in.” NORTH and AWAY blijft trouwens gestaag groeien, want ondertussen hebben Benjamin en Karin nog 3 medewerkers in hun team.

“ Mijn fascinatie voor Scandinavië begon al toen ik klein was. ”

Maar hoe is het eigenlijk ooit begonnen, dat nordic liefdesverhaal van Benjamin? “Mijn fascinatie voor Scandinavië begon al toen ik klein was. Niet alleen omdat het een heel bijzonder en uitgestrekt gebied is, maar ook omdat het een ongelooflijke variatie aan landschappen bezit!” Die fascinatie werd alleen maar verscherpt wanneer hij er op zijn zestiende eindelijk in slaagde om zijn ouders te overtuigen met hem naar het Hoge Noorden te trekken. Het werd een onvergetelijke familietrip die voor hem de eerste van vele Scandinavië-reizen zou worden.

Ondertussen zitten reizen naar Scandinavië al enkele jaren in de lift. “In de zomer zijn Noorwegen, Zweden en Ijsland populaire bestemmingen. Vooral Ijsland is erg in trek tegenwoordig. En terecht! Met zijn gletsjers, watervallen en vulkanen is het echt een prachtig land. In een 4×4 zo’n landschappen verkennen, is dan ook een once in a lifetime ervaring!” NORTH and AWAY krijgt de laatste tijd overigens ook meer en meer vraag naar winterreizen. “Het valt inderdaad op dat steeds meer mensen Scandinavië ook in de winter willen ontdekken. Lapland is populair als wintersportbestemming en ook de hele hype rond het noorderlicht trekt de laatste tijd meer bezoekers aan.”

Ondertussen hebben Benjamin en Karin al heel wat bezoeken aan het noorden achter de kiezen. Uit eigen ervaring weten ze dat Scandinavië-reizigers graag een eigen toets aan hun reis geven. Daarom kiezen zij met NORTH and AWAY voor een persoonlijke aanpak: “Die aanpak is erg belangrijk voor ons,” zegt Benjamin. “We luisteren daarom nauwgezet naar de wensen van onze klanten, maken vrijblijvend 1 à 2 uur vrij om een reis tot in detail met hen te bespreken en zorgen er ook voor dat we over voldoende Scandinavië-ervaring beschikken om in te spelen op hun interesses. Daarnaast organiseren we ook infosessies zodat ze perfect voorbereid zijn wanneer ze vertrekken.”

“ NORTH and AWAY: een Scandinavië-reis helemaal op maat 

NORTH and AWAY brengt geen brochures uit, omdat de meeste klanten kiezen voor een reis die volledig op maat wordt uitgewerkt. Voor zo’n rondreis maakt het team dan een gedetailleerd roadbook met daarin routebeschrijvingen, maar ook tips over bezienswaardigheden, wandelingen, mogelijke uitstapjes, etc. Sinds 2016 brengt het reisbureau wel het magazine “55° Noord” uit in samenwerking met reisjournalist en fotograaf Gerrit Op De Beeck. “Voor het magazine trekt Gerrit zo’n vijf keer per jaar naar Scandinavië voor ons. De foto’s en ervaringen die hij daar verzamelt, bundelt hij vervolgens in een jaarnummer.” Van “55° Noord” zijn er al twee edities boordevol reisinspiratie beschikbaar. Meer informatie vind je op www.55noord.be.

“ Kortom, Benjamin heeft zijn hart aan Scandinavië verloren. 

Op de vraag of zijn vele reizen ook zijn levensstijl hier in België beïnvloeden, antwoordt Benjamin: “We proberen thuis zoveel mogelijk de nordic lifestyle te implementeren. Zo hebben we voor de inrichting van ons huis en kantoren gekozen voor veel hout en lichte kleuren. En we hebben ook een sauna laten installeren.” Toch blijft het volgens hem moeilijk om de Scandinavische levensstijl in België na te bootsen: “Er is in Scandinavië een soort rust en ruimte die je hier nooit zal kunnen vinden.”

Kortom, Benjamin heeft zijn hart aan Scandinavië verloren. Cultuur en natuur: hij en zijn team kennen het gebied tot in de toppen van hun vingers. En met die kennis en hun persoonlijke aanpak stippelen ze voor klanten de ideale reis uit.