Cold Play Sharks vs Dragons-on-Ice: the game

Félix Denayer
Sport/Play/Drive/Work

De keuzes van een topsporter

30 maart 2018

De winterstop was het moment om als sponsor van KHC Dragons een sportieve uitdaging te organiseren voor enkele van onze Belgische olympische atleten. Naar aanleiding van de lancering van de nieuwe Volvo XC40, werden enkele van werelds beste veldhockeyspelers uitgedaagd voor een 4×4 tegen de Belgische top van ijshockey.

Op 19 februari 2018 verzamelde Félix Denayer (3-voudig Olympiër Red Lions, zilver Rio 2016) zijn vrienden en mede-olympiërs Arthur, Loïc en Florent onder de ‘Dragons-on-Ice’ vlag om het in de prachtige ijspiste van ISCM Mechelen op te nemen tegen de ColdPlay Sharks!

Tussendoor hadden we de kans om met Félix, ambassadeur voor onze nieuwe XC40, te praten over sport, spel, werk en (snelle) auto’s:

‘Ik heb altijd wel iets gehad met ijshockey. Mijn vader verhuisde als jongeling een tijdje naar Montreal, Canada. Mijn moeder is hem daar een paar maanden later gevolgd. Ze zijn er getrouwd en zijn er nog een paar jaar blijven wonen. Ze twijfelden lang of ze wel wilden terugkeren naar België! Hoewel ik toen nog niet geboren was, stel me nu nog soms de vraag: Waren mijn ouders in Canada gebleven, zou ik dan nu een ijshockeyer zijn?

Als kind ging ik vaak schaatsen in Kapellen. Buiten op de ijsbaan van de kerstmarkt kwam ik 3-4 keer per week mijn bonnen van de gemeente op doen. In die tijd heb ik ook veel ‘gerollerhockeyed’ aan de kust. Maar als er buiten ijs lag, dan was het allerleukste om te kunnen gaan schaatsen in de natuur. Ik had altijd ijshockey sticks, handschoenen en schaatsen klaarliggen.

The Road to the Winter Classic

Ik ben professioneel ijshockey serieus beginnen volgen na een stage met de Red Lions, onze nationale hockey ploeg. Samen keken we daar ooit eens naar de serie 24/7 Road to the Winter Classic. Die vertelde hoe de Pittsburg Penguins en Washington Capitals zich in het begin van dat jaar achter de schermen voorbereidden voor de wedstrijd van het jaar, The Winter Classic. Dat is een beroemde ijshockey match die één keer per jaar in openlucht wordt gespeeld, vaak in een American football stadion. Sindsdien ben ik de Pittsburg Penguins, met hun beste speler Sidney Crosby, in het oog blijven houden.

19 juli 2017, Ashley Jackson, all-time topscorer en captain van het Engelse hockey team, besluit de Olympische Spelen van Tokio 2020 te laten passeren om ijshockey te kunnen spelen: I wanted to play with a smile on my face and ice hockey has given me that.

Ik ben fan van het hele ijshockey gebeuren. Nooit zal ik dan ook die waanzinnige finale van de vorige Olympische Winterspelen 2014 in Sotsji vergeten: Canada – USA. Mijn held Sidney Crosby maakte daar uiteindelijk de winnende goal voor Canada. Vier jaar eerder had Canada de finale verloren. Dat gaf grote rellen op straat, auto’s in de fik, enz. M.a.w. een zwarte dag voor Canada, waar ijshockey een deel is van hun cultuur en geloof. Ouders zetten hun kids al om 6u ’s morgens in de ice hockey rink. Ice hockey is er zo populair dat ze er niet genoeg infrastructuur hebben om iedereen ‘ice time’ te geven. Als je ziet hoe ze daar verschillende ijshockeyveldjes naast elkaar ‘klaar schrapen’ op een gigantisch meer, midden in de woeste natuur, lijkt het me een droom om daar te kunnen spelen.

Collega-vrienden veldhockeyers zijn hun eigen ijshockey ploegske The Iceholes begonnen en hebben me al gevraagd: Wil je mee komen trainen? Onze keeper Loïc Van Doren (niet te verwarren met zijn oudere broer Arthur Van Doren traint daar mee. Dan begint het terug te kriebelen, maar jammer genoeg moet ik zoiets, als veldspeler met dagelijkse veldhockey trainingen in mijn agenda, aan mij laten voorbijgaan.

Boosterke

Ik heb ook altijd al iets gehad met auto’s en alles wat (snel) rijdt. Mijn allereerste auto was een Volvo C30. Nu mag ik van Scancar met de schitterende XC40 rondrijden, tenminste als die niet meer bezet is door de wachtlijst testritten, haha (Btw, je kan de witte XC40 herkennen aan de supercoole Dragons sticker. Red.). Als tiener reed ik al rond met een ‘boosterke’, de Booster Stunt van Yamaha (Een Dax was net iets te gevaarlijk). Met een maat hadden we een gat in de uitlaat geboord, kwestie meer lawaai te maken. De politie had dat natuurlijk snel door en dat gat hebben we dan ook meteen terug mogen dichtlassen. Met veel plezier volg ik de ‘projectjes’ van een paar goede vrienden die aan moto’s sleutelen. Van een stuk schroot maken ze een heel nieuwe café racer met een eigen touch. Ik zou ook dolgraag ’s naast een rallypiloot zitten om mee te maken hoe die full speed door de bossen racet. Bucketlist! Florent van Aubel (onze vierde partner in crime vandaag) heeft enkele jaren geleden een roadtrip naar Zweden en Noorwegen gemaakt, fantastisch. Bucketlist (2)! De familie van mijn vrouw heeft een huis in Zweden, dus dat komt op termijn wel in orde.

Je kan begrijpen dat ik als autoliefhebber de Antwerpse ring niet altijd als mijn grootste vriend zie. Maar ik moet zeggen, als je dan aan het stuur van een leuke wagen mag zitten, kan je dat ook wel enigszins relativeren. Ik luister dan naar muziek om te relaxen. Of ik zet een podcast op. Ted Talks vind ik vaak heel inspirerend.

Ik hou graag de sport & carrière tips van gewezen topbasketter Tomas Van Den Spiegel in gedachten. Hij is zich na zijn sportcarrière en een opleiding aan de Vlerick met sportmarketing gaan bezighouden: Je bent als topsporter constant onderweg, probeer dan zoveel mogelijk uit die tijd te halen om bij te leren.

The Road to Rio

Topsport vergt veel van een mens, maar het heeft me ook veel terug geschonken. Er zijn enorm veel parallellen tussen sport en werk, inzichten die ik de rest van mijn leven met me zal meenemen. Zo zie ik mijn werk bij Deloitte bijvoorbeeld, met bepaalde leiders en met allerlei andere mensen die verschillende rollen zijn toebedeeld, als een teamprestatie. Maar wat is of wordt mijn rol, nu ik werk én sport? Niet gemakkelijk om beide te combineren. De ene keer lijkt het alsof ik twee wedstrijden tegelijk speel, de andere keer voelt het alsof ik een deel van de match geduld mag oefenen op de bank. Ik wil beide opdrachten, beide in een zeer competitieve omgeving, even goed doen, en wil in beide al mijn tijd en energie steken.

Ik heb ondertussen meermaals aan de Deloitte partners van audit, en ook in verschillende business clubs, presentaties mogen geven over The Road to Rio 2016. Die startte in Manchester in 2007 met de mirakelmatch waar België in de laatste seconde won van Duitsland. Daar, op die plek en dat moment, is de bal beginnen rollen, heel het traject van Olympische droom naar Olympisch zilver. Ik leg uit hoe we dat hebben gerealiseerd, hoe ik daarbij soms tegen de lamp ben gelopen, hoe ik dat moest zien te combineren met studies, de moeilijkheden die ermee gepaard gingen, enz. Soms liep echt niet alles van een leien dakje, haha. Maar dat is niet wat de mensen te zien krijgen, natuurlijk, alle offertjes, het bloed, het zweet en de tranen.

Dat is juist de kracht van een klein land als België. Door de kleine afstanden hebben we de unieke mogelijkheid om elke week spelers van het nationale team samen te brengen en samen te trainen.

We zijn in België enorm hard aan het sleutelen om van hockey een volkssport te maken. De sport groeit nu zelfs te hard voor de clubs en infrastructuur om te kunnen volgen. In Nederland zijn er +300.000 spelende leden en in België gaan we richting 40.000. Maar als kleine subtopper zijn we er na acht jaar tijd wel in geslaagd om Nederland te verslaan op de Olympische Spelen! Dat is juist de kracht van een klein land als België. Door de kleine afstanden hebben we de unieke mogelijkheid om elke week spelers van het nationale team samen te brengen en samen te trainen. We zijn ook allemaal bijzonder fier dat we Belg zijn, fier dat we onze kleuren mogen verdedigen. Daarom zingen we bijvoorbeeld het volkslied in twee talen. Bij het Europees kampioenschap in Boom zongen we De Brabançonne a capella voor een muisstil stadion. Meteen erna viel een seconde stilte die een eeuwigheid leek te duren, en dan ontplofte het stadion. Kippenvel.’

Agenda:
31/03 2018 Rotterdam Dragons – Bloemendaal
(Een bijzondere match voor Arthur Van Doren die volgend jaar voor Bloemendaal zal spelen. Red.)
28/11 – 16/12 2018 India World Cup
24/07 – 09/08 2020 Tokio Olympische Spelen

 

image credits © evenbeeld – copy © Han Spauwen – production © sugarbelly