De Zweedse ‘Fika’

De Zweedse ‘Fika’

MEER DAN EEN KOFFIEPAUZE

Wie denkt dat ‘Fika’, een verhaspeling van ‘Kaffe’, gewoon een ander woord is voor koffiepauze, doet tekort aan deze op en top Zweedse traditie. Het is daar een dagelijks hoogtepunt om even bij te kunnen praten onder het genot van een kop koffie en wat zoets.

 

De Zweden maken voor het eerst kennis met koffie in de 18e eeuw, maar pas in de 19e eeuw verschijnen er ‘konditori’s’. Dat zijn koffiehuizen in Weense stijl waar koffie en gebak worden geserveerd. Daar ontstaat de traditie van de ‘Fika’. Het is een cruciaal deel van het leven in Zweden, dat generaties en verschillende groepen in de maatschappij samenbrengt.

 

“ De Zweden hebben altijd al een sterke band gehad met de koffieboon. Volgens cijfers van de Internationale Koffie-organisatie verbruikt iedere Zweed 8,2 kg koffiebonen per jaar. Voor de Zweden is koffie drinken een sociale gebeurtenis, net zoals theedrinken in het Verenigd Koninkrijk. En hoewel je wel een hippe latte kunt bestellen in Stockholm, willen steeds meer Zweden hun koffie simpel en puur houden. Ze willen genieten van de kwaliteit van de bonen en het vakmanschap van de persoon die de koffie zet.”

 

JOUW GESLAAGDE FIKA
  • Jouw Fika Moment kan elk moment van de dag en iedereen is welkom!
  • De koffie serveer je altijd ‘Lagom’, dus niet te sterk of niet te slap.
  • Bij de ideale Fika bied je minstens zeven verschillende soorten koekskes aan. Bij minder dan drie worden Zweden lastig.
  • Fika is hét moment om gewoon even met je vrienden bij te kunnen babbelen over koetjes en kalfjes.
  • Neem NOOIT never ever het laatste koekje, ook als ze je ’t aanbieden.

image credits © evenbeeld, Volvo Cars – copy © Han Spauwen