Ontmoet de Zweedse Antwerpenaar Anders Åsarby

de Zweedse Antwerpenaar Anders Åsarby

De kok die Smartmat opstartte met zijn Volvo 960.
Ontmoetingsplek: Deurne. Met een warme Zweedse gastvrijheid verwelkomen Anders en zijn partner Jessica ons in hun woning. Van aan de inkom worden we ondergedompeld in de Zweedse cultuur en gezelligheid. De Scandinavische sfeer straalt puurheid, rust en vakmanschap uit. Het koppel vertelt ons hoe ze gedreven door hun passie voor design het huis hebben ingericht.

Anders vertelt ons hoe vakmanschap een belangrijke rol speelt in het Zweedse leven. Van kinds af leerde hij op school de eigenschappen van hout, hoe deze te bewerken en ook praktisch toe te passen. ”Iedereen in Zweden knutselt graag”, zegt hij. Vanaf een jaar of 6 leren kinderen er ook naaien en koken op school. We hoeven dus niet verder te zoeken waar Anders’ passie voor koken is ontstaan.

Sinds ik in België woon, ben ik veel meer Zweed dan toen ik in Zweden woonde”, zegt Anders Åsarby. ”Toen ik Zweden woonde, apprecieerde ik de natuur niet, in België ben ik beginnen beseffen hoe zeer ik dit mis. In Zweden heeft iedereen toegang tot bossen, meren en de zee. Het Zweedse landschap is ongerept en dit is al een vorm van luxe op zich.” 

Design speelt een belangrijke rol in het leven van dit koppel. Het interieur van hun woning is als het ware een deel van hun persoonlijk visitekaartje. Jessica verzamelt en verkoopt antiek Zweeds design. De vakken in hun boekenkast worden versierd met een verzameling voorwerpen uit hun thuisland die voor hen een waardevolle betekenis hebben. Anders wijst een houten paardje aan: Dalahäst. Dit is hét symbool voor Dalarna en tegenwoordig ook voor Zweden. Het dalarnapaardje wordt al meer dan 350 jaar gemaakt en over de gehele wereld verkocht. Het paardje wordt ook nu nog grotendeels handmatig uit hout gesneden en geheel met de hand beschilderd. Daardoor is geen één paardje hetzelfde.

Het gebruik van een bank of sofa in de keuken is ook eigen aan de Zweedse cultuur. Deze heeft zowel een praktische als sociale functie: samen koken in het bijzijn van het gezin bij de gezellige warmte van de keukenkachel. Anders vertelt ons hoe hij vroeger samen met zijn zus altijd bij zijn grootmoeder in de keukenkamer logeerde. De keukenbank heeft ook in hun interieur een centrale plaats gekregen waar Anders tot rust komt en samen met zijn 3 zonen Storm, Tiger en Oskar-Wilde kan genieten van heerlijke Smartmat gerechten.

Naast zijn passie voor koken, design en architectuur is Anders Åsarby een échte Volvo liefhebber. De Volvo Amazon,  de Volvo P1800, de Volvo 240, de Volvo 960 en de Volvo XC60 zijn enkele modellen waarmee hij door de jaren heen een emotionele band heeft gecreëerd. Voor deze fotoreportage heeft Scancar de Volvo 940 uit de garage gehaald en Anders’ smile op zijn gezicht spreekt boekdelen…

Met dank aan Anders & Jessica!
image credits by Make