Genieten van een Fika Momentje: BLACK & YELLOW !

Even uitblazen met een Fika Momentje

BIJ JOKE VAN BLACK & YELLOW

Op een regenachtige maandagmorgen bezoeken we het Eilandje in Antwerpen. Guur weer, venijnige regen en windstoten van Koning Winter, slaat ons aan alle kanten in het gezicht. Met de bouw van het gigantische nieuwe ziekenhuis en de langverwachte nieuwe Londenbrug is het Eilandje nog altijd één grote bouwwerf in volle expansie. Overal lopen bouwvakkers af en aan, ijverig aan het timmeren en metsen, ook in de Nassaustraat.

 

“ ‘Een dagschotel? ;-)’, vraagt ze ondertussen aan een habitué koffie-addict.”

 

Binnengekomen bij Black & Yellow valt al dat slecht weer en gedoe gelukkig van ons af wanneer Joke ons hartelijk ontvangt in haar nieuwe koffiebar. In deze oase van rust en gezelligheid laat ze ons even uit onze suffe maandagochtend winterslaap ontwaken. ‘Een dagschotel? ;-)’, vraagt ze ondertussen aan een habitué koffie-addict. We herkennen enkele vrienden en voelen ons meteen op ons gemak. Was het nu maar terug zondag. We horen dat er gisteren al vanaf 13u volop zon stond op haar prachtig terrasje. Damn.

Als cadeautje hebben we Joke overheerlijke koffiekoeken meegenomen van bij Toon De Klerck, iets verder aan het Kattendijkdok, voor ons welbekende Fika Momentje*. Met een zalig tasje koffie slaan we elk die welgekomen koekskes naar binnen. Ondertussen piept Joke al eens naar buiten naar de witte XC40 die voor haar terras staat te blinken. Ze is klaar voor de fotoshoot.

Fika betekent een kopje koffie (of thee), vaak in combinatie met een gebakje of koek. Maar Fika is meer dan een kopje koffie: het wordt gezien als de belangrijkste dagelijkse gezelligheid. De Zweden beginnen ermee om 10 uur ’s ochtends, en pauzeren weer om 3 uur ’s middags.”

Joke legt ons uit dat ze een half jaar geleden het pand waar ze nu in zit, zelf radicaal heeft gestript. Ze wou daarmee bewust from scratch kunnen starten en experimenteren. Ook de voorgevel staat nu in de stellingen. Tabula rasa. Deze 35-jarige selfmade dame die met haar kids aan het stadspark woont, is bijzonder actief en weet duidelijk van aanpakken. De naam ‘Black & Yellow’ heeft ze ‘geleend’ van een Wiz Khalifa nummer, hiphop, haar favoriete muziekstijl als ze gaat draaien onder haar DJ alias Black Golddigger.

“ De nieuwe XC40 – made in Belgium – is voorzien van de intelligentste veiligheidssystemen die ooit in een nieuw model zijn toegepast. ”

In Antwerpen kennen we Joke vooral nog als het gezicht van Caffènation, waar ze 7,5 jaar werkte, en waar ze heeft geleerd na te denken over ‘the fine art of making coffee’. Ze ontfermde er zich met succes over de social media, en met haar foto’s met hashtags #thereisnousecryingoverspilledmilk en #caffenationgirls deed ze de vrolijke vibes van de koffiebar ook op het internet leven.

“ Zo’n auto komt geweldig van pas om de kinderen mee naar de ouders te rijden of om mee naar de groothandel te gaan. ”

Alles wat Joke doet, ademt koffie. Zo begon ze ondertussen de mobiele koffiebar Coffee Rulers, en is ze een eigen Black Golddigger kledinglijn met T-shirts gestart. Ze werkt als barista op allerlei festivals, ook in buitenland. En als ze gaat reizen, bezoekt ze al gauw een vijftal koffiebars per dag. Van Barcelona tot in Colombia, overal bezoekt ze ook plaatselijke koffiebranders. De kennis en het enthousiasme van bevriende baristi en roasters van over de hele wereld zorgen niet alleen voor veel inspiratie, maar het werkt ook in de andere richting: met haar kennis van het product is Joke ook een inspiratiebron voor andere baristi. Haar latte-artskills leverden haar recent dan weer een prijs op in Barcelona. Kortom, Joke is niet enkel super enthousiast, ze barst ook van de ideeën en het talent.

“ De gloednieuwe XC40 is een compacte, mooi verheven auto geworden die voor een ontdekkingstocht door de stad gemaakt is. ”

Black & Yellow

Met haar nieuwe koffiebar (met klemtoon op ‘bar’, verwacht geen huiskamer) heeft ze enkele nieuwe koffiebereidingen in petto. Haar bar is een koffielabo, een speciaalzaak voor fijnproevers, aficionado’s, waar kleine dosissen koffie & cafeïne tot op de gram worden afgewogen. Maar tegelijk is het ook ruimer een vrijplaats voor creatievelingen die ergens in een dynamische omgeving willen kunnen brainstormen. Moe? Dan staat binnen de minuut een klein glazen skulletje met een shot cold brew (koffie die 12u heeft getrokken, t.o.v. espresso 30 sec. en filter 3 min.) voor je neus. Black lemonade en black tonic laat de kids na een zwaar nachtje op het terras herleven. Komende zomer gaat Joke trouwens kleine apotheekflesjes cold brew concentraat voor ons fixen, om cocktails mee te brouwen.

Joke organiseert ook regelmatig leuke party’s in haar zaak en heeft ook dit jaar een mobiele koffiebar op festivals als WCD. Ze verkoopt zakken koffie, espresso en filter, en gepersonaliseerde koffietassen die ontworpen worden door bevriende illustratoren én door haar 9-jarige zoon Willem.

Strange Love Tattoo

Tenslotte neemt Joke ons mee achterin haar zaak waar een goed verborgen trapje naar de supercoole tattoo shop Strange Love Tattoo leidt van haar vriendin Alina. Hun twee zaken lopen sinds enkele maanden mutueel symbiotisch in elkaar over. Alina is 25 jaar, heeft Russische roots en doet aan handpoke. Voor de leken onder ons, dit is de meer verfijnde vorm van tatoeëren, zachter en zonder machine, waarbij de female touch van Alina voor minder pijn en een betere genezing zorgt! Joke laat haar vingers zien, hoe ze die heeft laten doen bij haar vriendin, en ook de heel fijn getekende maan op haar arm. What a girl…

image credits © evenbeeld – copy © Han Spauwen